Söta gurkor med passion för nya idéer

En oemotståndlig kärlek till varandra och allt de gör tillsammans. Oavsett om det är att pyssla om gurkplantor, sköta bokföring, sätta potatis, skörda jordgubbar, eller tillaga rabarberchutney och jordgubbsglögg. Entreprenörskapet för deras näringsverksamhet speglas av vilja, kreativitet, omsorg och en envis tro på att allt är möjligt. 

Inspireras av andra till nya idéer
För varje steg vi tar runt Gummagårdens alla avdelningar, iklädda vita rockar och hårnät, blir vi mer och mer förundrade. Med glädje och iver berättar både Linda och Jeppe hur de planlagt resor till exempelvis Danmark, efter att ha läst någon spännande artikel om en odling eller annan verksamhet som verkat intressant för deras utveckling.

–     Kan alla andra – så kan väl vi också, säger Linda och ler och tillägger att de blivit väldigt hjärtligt mottagna vart de än varit.

Hållbarhet med goda framtidsutsikter
De berättar vidare om hur en kväll med ett glas vin kan mynna ut i helt nya smarta uppfinningar på gården som gör den mer hållbar eller självförsörjande på något sätt.

För varje rad av gurkplantor vi passerar blir vi fyllda av beundran. Inte över alla gurkplantor som såtts i slutet av 2019 och nu är två meter höga. Inte över alla hållbara system som exempelvis solpanelerna på taken eller flishögarna från skogsbruket som de eldar med. Inte heller av cirkuleringssystemet av vatten i ett slutet system som bland annat förser varje planta med 6 liter vatten per dag. Eller av återvunnen koldioxid som kommer från en fabrik och återanvänds som gödsel.

Utan vi blir imponerade av det hårda arbete, engagemang och den passion som drivit Linda och Jeppe till att idag äga en av de större och mest utvecklade gurkodlingarna i Sverige.

Struktur och ständig tillsyn
Strukturen och ordningen för hur alla moment ska skötas är planlagd från att fröna sås i ett speciellt växthus tills de transporteras in i växthuset avsett för tillväxtperioden från blomma till gurka. I försäsong tar det ca 21 dagar från blomma till gurka och under högsäsong inte mer än 8–12 dagar. Gurkplantorna kräver ständig tillsyn under växtperioden och varje blad granskas för att undvika ohyra eller sjukdom. Det är också en av anledningarna att vi som besökare är klädda i vita rockar och hårnät.

Packningsmaskinen sorterar krokiga från raka
De har även investerat i en packningslinje där gula lådor häller ut gurkor på ett band. De vägs, sorteras och plastas in beroende på vad beställaren vill ha. Storkök och restauranger vill ofta ha lite större gurkor och handeln kanske mer lagom stora. Gurkorna packas i lådor och lagras i en kyl vid en stor port varifrån lastbilar hämtar gurkorna.

I framkant med digitalisering
Med jämna mellanrum går vi förbi ett antal Ipads där all data fylls i efter hand. Utifrån dessa kan de snabbt läsa ut prognoser för hur många gurkor de kommer att leverera till föreningen som sköter försäljningen till handeln över hela Sverige. Mestadels hamnar Gummagårdens gurkor på ICA.

Sweden Rock lanserar Gin med gurka från Norje
En av årets stora nyheter på Sweden Rock är en ny dryck med koppling till Norje som ju är en ”hot-spot” för dem som vill besöka landets största hårdrockfestival varje sommar. Drycken är en gin som är smaksatt med gurka från Gummagården.

Från Glad Påsk till God Jul i gårdsbutiken
På gården finns även en välbesökt gårdsbutik med närodlade smakupplevelser. Men det går också att köpa märkeskläder, smycken, kaffemuggar och andra presentartiklar.

–     Det var väldigt kul att åka på Formexmässan för att inhandla alla små fina ting som vi ska fylla den nyrenoverade butiken med. Det ska vara riktigt roligt för dem som kommer hit vid öppningen i påsk, berättar Linda.

Gårdsbutiken har kunder mest hela året men det blir lite lugnare framåt hösten. I september kommer 1–3 bussar i veckan. Det är främst pensionärer som är på utflykt. Men inför jul tar allt fart igen.

Trygg utveckling med sikte på mer gurkor
Verksamheten består främst av tre företag som förenklat kan delas in i gurkodlingen, lantbruket och gårdsbutiken. Gummagårdens Gurkodling omsatte 2019 ca 24 miljoner och årets resultat låg runt 3,5 miljoner.

Från början var det enbart lantbruk med uppfödning av grisar som Jeppe tog över efter sina föräldrar. Men han ville jobba med växtodling och efter några år med jordgubbar blev det en storsatsning på gurkor. Utbyggnad efter utbyggnad har skapat ett unikt företag ur många perspektiv.

–     Vi är en av de större nu, säger Jeppe och plirar med ögonen mot Linda. Men snart är vi kanske en av de största, fortsätter han och pekar ut mot en plats där de har lite hemliga planer för ännu mer idéer.

Gummagårdens Gurkodling är en av de nominerade till Årets Företagare 2019. De har varit nominerade en gång tidigare 2013. Då blev Sweden Rock Årets Företagare i Sölvesborg.

Vad tycker du? Är de inte en värdig vinnare? PS! vi glömde att berätta att Linda och Jeppe har en skock höns och ca 50 får också! DS Läs mer på www.gummagarden.se

Vill du veta mer om hur vi jobbar med content på Annaochanna? Kontakta Anna Ingesdotter på 0766-443321.